КОГА ЗЕМЯТА ЗАДМИНАВА МНОГОКРАТНО ЗЛАТОТО КАТО ИНВЕСТИЦИЯ?

Автор: Пламен Кънчев

Земята винаги е била изключително интересна възможност за влагане на средства. Причината е, че тя представлява ограничен ресурс, благодарение на който хората могат да благоустроят живота си. Земята е отговорна за изхранването на човечеството и дава възможност то да съществува и да се развива. В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на земеделската земя като инвестиционна възможност и кога тази инвестиция би донесла значително по-големи резултати от всякакви съществуващи алтернативи на вложения, включително и на така предпочитаното злато.

Преди да започнем с предимствата и начините, при които земята може да се превърне в изключителна инвестиционна възможност, нека да разгледаме основните й недостатъци.

На първо място стои въпросът, свързан с нейната обработка. Един от най-големите проблеми, свързани със земята, при това валиден в цял свят, е, че тя масово бива обработвана по начин, който я води към постоянно изтощение и деградация. Това постепенно я превръща в изхабена и неплодородна местност, която опустява, като това води до значителни негативни последствия за човечеството и животинския свят. Проучванията показват, че към настоящия момент над три четвърти от обработваемите земи в световен мащаб са с влошени характеристики, като тенденцията е, че в рамките на следващите 30 години около 90-95% от площта на земята ще бъдат унищожени. Ето защо сценарият от филма „Интерстелар“, в който земята вече е загубила своята плодородност, започва да изглежда все по-вероятен с всяка изминала година.

Основната причина за това е стремежът на земеделските производители да постигнат възможно най-големи икономически печалби с минимални разходи и усилия. Ето защо те се насочват основно към производството на монокултури и към наторяване единствено с възможно най-евтините и базови NPK торове, съдържащи само най-ключовите компоненти за развитието на културите. Това засилва обедняването на почвата откъм всички други елементи и създава допълнителни проблеми, свързани с влошаване на почвеното здраве и понижаване на естествената имунна защита на растенията. Логично и неизбежно се налага последващо унищожително използване на пестициди и препарати, които създават трайни негативни последствия за земята и доказано са причинител на огромно количество заболявания при хората.

Именно поради тези причини стандартната инвестиция в земеделски площи не може да гарантира правилното им използване, последващото им развитие и устойчивата употреба при съхраняване на плодородието – нещо, което прави инвестицията неблагоприятна в дългосрочен план.

Вторият голям недостатък е свързан с трудността за ефективна защита на земеделската земя – опазването от кражби и от често срещаните недоброжелателни действия от страна на трети лица в земеделския бранш.

Всичко това, ведно с нарастващите трудности пред земеделците и като цяло в селското стопанство, води до все повече несигурност и влошаващи се инвестиционни условия при инвестиране в земеделска земя по обичайния начин – на парче и без цялостна стратегия за правилната последваща обработка на земята.

От друга страна, съществува възможност за превръщане на всички тези недостатъци в предимства чрез ефективна и правилна организация на мащабно вложение в тази посока. Като се вземе предвид постоянното намаляване на плодородните площи, съществува огромна перспектива и потенциал за осигуряване на инвестиционна възможност, която да осигури значително по-висока доходност и в пъти по-голямо нарастване на стойността й във времето в сравнение с всяка друга алтернатива, пред която дори златото бледнее.

Един от ключовите елементи за осъществяването на подобен експоненциален ефект за развитие на инвестиции в земеделски площи е комасирането на голямо количество земя, което да позволи съществено намаляване на разходите за нейната обработка, да гарантира правилната й защита и да осигури значително по-голяма производителност. Адекватното планиране на нейното използване е с цел да се възстанови и съхрани почвеното плодородие и с подходящи действия да се постигне дълготрайно и устойчиво експлоатиране.

Обединението на усилията на малките земеделски производители им позволява да работят без страх и притеснение в правилна система на работа, при по-цялостно планиране на производството, за да се осигури дългосрочно и разумно експлоатиране на земята, а не преследването на индивидуални интереси за краткосрочни печалби. Интересите на дългосрочните инвеститори биха позволили вземането на решение за пренебрегване на по-краткосрочните приходи в полза на устойчивото развитие на инвестицията в дългосрочен план.

Освен това при стопанства, работещи на по-малък мащаб, дейностите, свързани с поддръжка на земеделските машини и всички други допълнителни мероприятия, предполагат огромни разходи, които не позволяват да се осигури достатъчна продуктивност и ефективност. Създаването на крупна инвестиционна стратегия осигурява значителното намаляване на обичайните разходи по тези направления и много по-рентабилното реализиране на тези начинания.

От друга страна, обединяването на интересите на самите производители ще спомогне да се промени манталитетът на краткосрочното мислене от година за година и да се елиминират притесненията за невъзможността за обработка на определени площи. Пласирането на земеделската продукция, организирано по един по-добър и мащабен начин, ще премахне загубите. Така ще намалее обичайното извиване на ръцете на земеделците от страна на големите прекупвачи на земеделска продукция, поради недостиг на оборотни средства за извършване на текущите земеделски дейности.

Всички тези предпоставки дават възможност да се осигури значително по-добър инвестиционен резултат от влагането на средства в земеделски земи. В същото време подходящата организационна стратегия позволява изграждането на система, която да гарантира защитата и съхранението на един от най-ценните ресурси, необходими за живота на земята. Когато това се съчетае с възможността за допълнително намаляване на разходите в полза на мащаба и отлагане на краткосрочните печалби в полза на осигурената дългосрочна устойчивост и развитие – може да се разчита на огромно увеличение в по-дългосрочен план, което да е устойчиво на финансови кризи и други неблагоприятни икономически явления във времето.

Нарастващата осъзната необходимост от производство на истинска и чиста земеделска продукция също допринася съществено за потенциала, генериран от една правилно организирана инвестиция на земеделски земи. Все повече потребители търсят начин да достигнат до качествени хранителни продукти, а осигуряването на мащабно производство по устойчив и щадящ земите начин е предизвикателство, на което съвременните производители не успяват да отговорят. Това най-вече е вследствие на липсата на дългосрочна мисъл и едноличната форма на управление на едрите земеделци.

Единственият начин за осигуряване на дългосрочни и устойчиви печалби при инвестицията в земя изхожда от обединението на множество инвеститори с общи интереси в дългосрочен план за развитие на устойчиво натурално земеделие. Индивидуалните разпокъсани инвестиции на различни места по страната не могат да осигурят подобни резултати, а осигуряването на действителна защита на земята при подобни вложения става икономически нецелесъобразно.

Задължителни условия за успех, валидни и при много други видове инвестиции, са наличието на правилна организация, мащаб и дългосрочен устойчив модел на работа, в съчетание с възможност за предоставяне на качествена продукция. Глобалните тенденции за нарастващо ограничение на тези възможности в дългосрочен план дават гаранция за инвестиционна възможност, която крие безпрецедентен потенциал за нарастване и производителност без аналог в сферата на инвестициите и финансите.

Обадете се
Ако имате въпроси свържете се с нас